Bebekli Evlerde Temizlik Nasıl Olmalı?
Evde bebek olması heyecan verici ve eğlencelidir. Bunun yanı sıra bebeğin eve girmesiyle birlikte anne ve babaların günlük rutinleri de baştan aşağıya değişir. Beslenmeden ev dekorasyonuna pek çok konuda köklü değişiklikler yapmak gerekebilir. Bebekli evin temizliği ise en çok önem verilmesi gereken konuların başında gelir.
Henüz yeteri kadar gelişmemiş bağışıklık sistemleri nedeniyle bebekleri daha hijyenik bir ortamda büyütmek için bebekli evde temizlik, rutin ev temizliklerinden biraz daha titizlikle yapılmalıdır. İyi bir ev temizliği ile bebeklerin ev ortamından kaynaklı hastalanmalarının önüne geçilebilir. Bebekli evde temizlik malzemeleri kullanımı da bebeklerin alerjileri göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Bebekli Evin Temizliği Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sekizinci ayına giren bebeklerin emeklemeye başlaması ile beraber aileler "Bebekli evde temizlik nasıl yapılmalı?” sorusuna cevap ararlar. Evin içinde emekleyerek etrafını keşfetmek isteyen bebekler, zemin ve halılarla sürekli temas halinde olurlar. Yerde buldukları nesneleri de merak duygusuyla ağızlarına götürmek istedikleri için etrafta bebeklerin ulaşabileceği nesnelerin bırakılmaması bebekli evin temizliği kadar önemlidir.
Bebekli evlerin zeminleri, bebek olmayan evlerin zeminlerine göre daha sık ve titizlikle süpürülmelidir. Süpürülen yerlerin bebekler için uygun olan ve dezenfekte edici özelliği bulunan yüzey temizleyicilerle temizlenmesinde fayda vardır. Evinizin zemin temizliği için Tepedenal aracılığıyla, zemin bakım temizliği kategorisinden sizin için en uygun temizlik ürününü güvenle alabilirsiniz.
Zemininde halı kullanılan evlerde, halılar buhar takviyesiyle ya da halı temizliği için özel olarak geliştirilmiş temizlik ürünleriyle temizlenebilir. Bebekli evde temizlik yaparken halıların her zamankinden daha kirli olduğu gözlemlenebilir. Bebeklerin beslenme sırasında oluşabilen bu yemek kirleri için halı ve döşeme leke çıkarıcı, lekeleri çıkarmada özel olarak geliştirilmiştir. Emici köpüğü sayesinde bebekli evin temizliği sırasında ebeveynlerin işini oldukça kolaylaştırır.
Temizlik yapılan ortamda bebeğin olmamasına dikkat edilmelidir. Elektrikli süpürge kullanırken, toz alırken ya da zeminler silinirken bebek başka bir odada olmalıdır. Bazı temizlik ürünleri içerisinde güçlü kimyasal maddeler bulunduğu için kilitli yerlerde saklanarak bebeklerin ulaşmasının önüne geçilmelidir.
Bebeklerin alerjenlere maruz kalmaması için evdeki tüm eşyaların düzenli olarak tozu alınmalıdır. Bebeklerin bağışık sistemleri yetişkinlerinkinden daha zayıf olduğundan alerjilere karşı daha savunmasızdırlar. Bu nedenle bebekli evde temizlik yapılırken antialerjik ürünler kullanılması tercih edilebilir.
Mutfakta bebekleri yedirme ve içirme için pek çok hazırlık yapılır. Bebek mutfağa sokulmasa bile biberonlar, mamalar mutfakta hazırlandığı için bebek adeta mutfakla temas halindedir. Bu nedenle ev temizliği sırasında mutfak temizliğine de ayrıca özen gösterilmelidir.
Anne ve babalar bebekleriyle sık sık temas halinde oldukları için kişisel hijyenlerine dikkat ederler. Fakat bu noktada dolaylı temasın yaşandığı yatak çarşafları da unutulmamalıdır. Bebekler anne ve babalarıyla birlikte uyuyabileceği için çarşaflar sık sık yıkanmalı ve çarşafların bebeğin cildine zarar vermeyeceğinden emin olunmalıdır.
Ev Temizliğinde Bebek Odalarına Ekstra Özen Gösterilmeli
Bebek odaları bebeklerin en çok vakit geçirdikleri oda olduğu için her daim temiz tutulmalı ve sık sık havalandırılmalıdır. Bebekli evde temizlik malzemeleri kullanırken içerdikleri maddeler dikkatlice incelenmelidir. Bebeklerin kimyasal maddelerden yetişkinlere oranla daha fazla etkilendiği her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Bebek odasındaki mobilyalar ve diğer eşyalar standart çamaşır suları ile dezenfekte edilmemelidir. Bebekli evin temizliği için uygun olan temizlik ürünleri tercih edilmelidir. hijyenik yüzey temizleyici ile bebek odasının zeminini kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
Bebek bezi kovasını temizlemek için ise bebek odası dışında bir yer kullanılmalıdır. Bu sayede temizlik sırasında ortaya çıkabilecek mikropların bebek odasının içine dağılması önlenmiş olur.