Afet Çantası Nedir, Nasıl Hazırlanmalıdır?
Olası bir afet durumunda yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçları ve önemli evrakları içeren afet çantası hayat kurtarıcı bir özelliğe sahiptir. Özellikle deprem gibi sık yaşanan doğal afetleri göz önünde bulundurduğumuzda afet ve acil durum çantasının sizin ve sevdikleriniz için ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkmaktadır.
Afetlerden hemen sonra hazır bir şekilde elinizin altında bulunacak afet çantası sayesinde en gerekli ihtiyaçlarınızı bir süreliğine giderebilir hatta ufak çaplı yaralanmalarınızı dahi kendi çabanızla müdahale edebilirsiniz.
Böyle durumlar için afet çantanızın içinde olması gereken malzemeleri doğru tespit edip tedarik ederek ve kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde muhafaza ederek gerekli olan önlemleri almış olursunuz.
Afet çantası sadece evlerde değil, işyerleri ve hatta okullarda da olmalıdır. Okullarda hazır tutulan afet çantaları öğretmenlerin kolayca ulaşabileceği bir yerde tutulmalı ve engelli kişilerin ihtiyaçları da gözetilmelidir. Ayrıca afet ve acil durum çantası içinde bulunan yiyecek ve içecekler de sık aralıklarla kontrol edilmeli ve bozulmadan muhafaza edilmeleri sağlanmalıdır.
En sık yaşanılan afetlerin başında gelen deprem hallerinde hazırda tutulacak deprem çantası evde gardırop, ayakkabılık, portmanto, bazasız kanepe ve yatakların altlarında hazırda bekletilebilir.
İş yerleri için hazırlanmış acil durum çantası ise bina çıkışına yakın noktalarda muhafaza edilmelidir.
Önemli evraklar fotokopi şeklinde veya mail olarak yedeklenebilir.
İş Yeri ve Saha Afet Çantası İçinde Neler Olmalıdır?
Eğer bir afet sırasında iş yerinizdeyseniz önceden hazırlanmış bir afet çantası sayesinde yardım ulaşana kadar gerekli ihtiyaçlarınızı gidererek yardım ekipleri ulaşana kadar hayatta kalabilirsiniz. Ufak tefek yaralanmalarınızı kendi kendinize tedavi edebilir, açlık ve susuzluk durumunun yarattığı bitkinliği önleyebilirsiniz. İşte iş yerinizde afet çantası içinde bulunması gereken malzemeler:
Gıda
Yüksek kalori içeren ve uzun süre dayanabilecek konserve, kuru meyve, kuru yemiş ve bisküvi gibi yiyecekler
Yeterli miktarda içme suyu
Hijyen Malzemeleri
Islak mendil, sabun, el dezenfektanı
Tuvalet kâğıdı
Diğer Gerekli Malzemeler
İlk yardım malzemeleri içeren kit
Pil
Düdük
Fener ve yedek şarj aleti
Pilli radyo
Çakı ve makas
Kullan at maske ve toz maskesi
İş yeri çalışanlarının kimlik fotokopileri
Sürekli kullanılan ilaç listesi ve yedek ilaç
Ofis Personeli Tek Kişilik Afet Çantası
İş yerinde her çalışanın bireysel olarak hazırlanmış tek kişilik afet çantası da hazırda bekletilmelidir. Tek kişilik afet çantasında da aşağı yukarı aynı malzemeler bulundurulmalı ve varsa kişinin sağlık amaçlı kullandığı kişisel medikal ve hijyen malzemeleri de çantaya dahil edilmelidir. Özellikle sürekli kullanılması gereken ilaçlar mutlaka yedeklenmelidir.
Saha personeli afet çantasında da yine yukarıda listelenen diğer afet çantalarında bulunan tüm malzemeler bulundurulmalıdır.
Ev için Afet Çantası
Tüm doğal afetler apansız geliştiği için önceden planlanarak hazırlanmış afet çantaları hayat kurtarıcı olmaktadır. Her evde mutlaka olası bir afet için hazırda tutulan ve içinde acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz malzemeleri içeren bir afet çantası bulundurulmalıdır. Deprem acil durum çantası, depremde yaşanacak panik sebebiyle kolayca ulaşılabilecek bir noktada muhafaza edilmelidir.
Ev için hazırlanacak deprem çantasının içinde bulunması gerekenlere de bir göz atacak olursak;
Gıda
Yüksek kalorili vitamin ve karbonhidrat içeren ve uzun süre dayanabilecek konserve, kuru meyve, kuru yemiş ve bisküvi gibi yiyecekler
Yeterli miktarda içme suyu
Hijyen Malzemeleri
Islak mendil
Sabun
Dezenfektan
Tuvalet kâğıdı
Giyecek
Hırka, eşofman altı ve benzeri mevsime uygun kıyafet
İç çamaşırı
Diğer Gerekli Malzemeler
İlk yardım malzemeleri içeren kit
Pil
Düdük
Fener ve yedek şarj aleti
Pilli radyo
Çakı ve makas
Kullan at maske ve toz maskesi
İş yeri çalışanlarının kimlik fotokopileri
Sürekli kullanılan ilaç listesi ve yedek ilaç
Şarj aleti
Diş fırçası ve diş macunu
Hijyenik ped
Ev ve araba yedek anahtarları
Nakit para
Önemli Evraklar
Kilitli ve su geçirmez poşet içinde kimlik kartı, tapu, sigorta, DASK, diploma, pasaport, banka cüzdanı gibi önemli evrakların fotokopileri bulunmalıdır.