HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bahçe Temizliği ile Evinizi Yaza Hazırlayın

10-08-2023 15:10
Bahçe Temizliği ile Evinizi Yaza Hazırlayın

Bahçeler, yaşam alanlarının nefes alınacak, stresten arınılacak ve huzur veren köşeleridir. Özellikle bahar ve yaz aylarında değeri daha da artan bahçelere düzenli olarak bakım yapmak gerekiyor.

Özellikle "Müstakil ev bahçe düzenlemesi nasıl yapılmalı?” konusu ilgi alanınıza giriyorsa işinize yarayacak birçok ipucu mevcut diyebiliriz.

Bahçenizin güzel ve temiz görünmesi, orada geçirdiğiniz zamanın daha da keyifli ve kaliteli olmasını sağlayacaktır. Bahçe düzenlemesi ile sadece bahçenize düzenli ve bakımlı bir görünüm armağan etmekle kalmaz aynı zamanda bu işlemleri yaparken stresten de arınmış olursunuz.   

Bahçe temizliği ve bahçe düzenleme işlemlerinde işinize yarayacak detaylar nelerdir, gelin hep birlikte göz atalım.

Bahçe Temizliği için En İyi 5 İpucu

Bahçe temizliğinde işinizi kolaylaştıracak 5 pratik adımı şöyle sıralayabiliriz:

Bahçe temizliği ve düzeni

1. Kesme

Bahçenizdeki çimleri düzenli olarak kestiğinizde onların kalınlaşmasını ve gürleşmesini de sağlamış olacaksınız. Tek seferde kesmektense sık aralıklarla ve az az kesmeniz daha doğru olacaktır.

Çim biçerken çimlerin daha düzgün çıkması için her seferinde biçme yönünü değiştirmelisiniz. Bu şekilde çimlerin aynı tarafa doğru bastırılmamasını da sağlamış olursunuz. Çimleri her seferinde yaklaşık 5 santimetre kısaltabilirsiniz. Yaz aylarında ise çimleri biraz daha uzun tutabilirsiniz.

2. Gübreleme

Çimleri kestiğinizde çimlerdeki besinler de onlarla birlikte gider. Çimlerin hızla büyüyebilmesi için yeni besin gerekir. Bu durumda ilkbahar başlangıcından itibaren dört veya beş haftada bir olacak şekilde çimleri gübrelemeniz gerekir. Potasyum, azot, fosfor ve çim gübresi karışımları çimlerin beslenmesi için ideal besinlerdir.

3. Sulama

Çimlerin yaz mevsimi boyunca yemyeşil, diri görünmesi için yeterli ve düzenli sulama çok önemlidir. Çimleri sulama sıklığını belirleyen kriter ise sıcaklık ve nemdir. Çimler mavimsi gri bir renk almışsa ve bitkinin üzerindeki eski yaprak kenarları yukarı doğru kıvrılmış ya da solmuşsa bu durum onların suya ihtiyacı olduğunu gösterir. 

Yeni ekilen çimlerin tohumlarının yeşerebilmesi ve köklerinin sağlam olması için günde bir sefer sulanması gerekir. Çimleri elle sulayabileceğiniz gibi otomatik sistemler kullanarak sözgelimi yağmurlama sistemiyle de kolayca sulama yapabilirsiniz.

4. Yabani Ot Kontrolü

Bahçenizin çimlerinin arasında yer alan yabani otları düzenli olarak temizlemeniz önemlidir. Küçük ebattaki yabani otları el kazıcılarıyla temizleyebilirsiniz.

Eğer yabani otlar fazlaysa ve üstesinden gelmekte zorlanıyorsanız toprağı yeniden yapılandırmanız gerekebilir. Bunun için de toprak yüzeyini rulo torf ile kapatabilirsiniz.

5. Tırmıklama ve Havalandırma

Tırmıklama ve havalandırma işlemleri, çimlerinizin sağlıklı büyümesini ve beslenmesini sağlar. Ancak bahçenizin durumuna ve ihtiyaçlarına göre bu işlemleri düzenli aralıklarla tekrarlamak önemlidir.

Çimlerinizi tırmıklamak için uygun tırmık seçimi önemlidir. Metal dişli, sağlam bir tırmık tercih edin. Yüzeydeki ölü otları, yaprakları ve diğer birikintileri nazikçe tırmıklayarak toplayın. Çimlere zarar vermemek için dikkatli olun.

Bahçenizin büyüklüğüne ve ihtiyaçlarına göre en uygun bir havalandırma aracı seçin.Havalandırma işlemi için toprağın nemli olması önemlidir.

Islak toprak, havalandırma işlemini daha kolay ve etkili hale getirir. Gerekirse sulama yaparak toprağı nemlendirin.

Havalandırma aracını toprağa nazikçe sokarak, çimlerinizi delikler açacak şekilde hareket ettirin. Bu, toprağın hava ve suyun daha iyi sızmasını sağlar.

Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır?

Güzel bir bahçeyi kim hayal etmez ki? Yemyeşil çimlerden ve bakımlı bitkilerden oluşan huzur verici bir bahçe elde etmek o kadar da zor değil. Bahçenizi hayal ettiğiniz hale getirmek için işte birkaç ipucu:

        Bahçenizin yapısı, konumu, toprak kalitesi, rüzgarı hangi yönden aldığı, yağış gibi etkenleri bilmeniz bahçenizi düzenlerken işinize yarayacak temel bilgilerdir. Bu yüzden ilk olarak bahçenizi iyi tanımanız gerekmektedir.

        Bahçenizi nasıl kullanmak istiyorsanız ona göre bir düzenleme yapmanız gerekecektir. Bahçede küçük bir süs havuzu mu istiyorsunuz, mangal keyfi için daha fazla vakit mi ayırmak istiyorsunuz? Bunu tasarlayıp planladıktan sonra harekete geçmeniz en akıllıca yol olacaktır.

        Bahçenizin sulama ve drenaj kanallarının nereden geçeceğine karar vermeniz, ona göre düzenleme yapmanız gerekiyor.

        Bahçenize kameriye, çardak gibi oturma grubu yerleştirmeyi düşünüyorsanız düzenleme aşamasında bunları da bahçenin uygun bölümlerine yerleştirebilirsiniz.

Bahçe Mobilya Temizliği Nasıl Yapılır?

Eğer bahçenizde mobilya istiyorsanız bahçe mobilyalarınızın kullanım ömrünün uzun olması için belli bazı kuralları uygulamanız gerekmektedir. Bahçe mobilya türleri, temizlik ve bakımları özen isteyen materyallerdir.


Bahçe mobilyası temizleme 

Bahçe koltukları, şezlonglar, banklar, bahçe şemsiyeleri vs. bahçe mobilyaları kapsamında yer alır ve rutin olarak temizlik ve bakımları yapılmalıdır. Ahşap bahçe mobilya çeşitleri en çok tercih edilen bahçe mobilya materyalidir. Tepedenal sitesinde yer alan Pandora Ahşap Temizleyici ve Parlatıcı 1 L ile ahşap mobilyalarınızda etkili ve ışıltılı bir temizlik elde edebilirsiniz.

Mobilyalarınızı kullanmadığınız zaman üzerlerini geniş ve su geçirmeyen bir branda ile kapatabilirsiniz. Bu şekilde onları dış koşullardan korumuş olursunuz.

Eğer bahçe mobilyalarınız plastik ya da hasır malzemeden üretilmişse tazyikli su kullanarak üzerlerindeki kir ve tozu akıtabilirsiniz.

Metal mobilyalarınızı paslanma yapacağı için su ile temas ettirmemeniz gerekmektedir. Bu tür mobilyaları ıslak bir bezle sildikten sonra kurulamayı ihmal etmemelisiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.