Ev Tozu Akarları ile Nasıl Mücadele Edilir?
Vaktimizin büyük kısmını geçirdiğimiz yaşam alanlarımız olan evlerde yaptığımız temizlik sağlıklı yaşam için gereklidir. Bakteri ve mikroplardan arındırılmış ve tam anlamda hijyen sağlanmış ev ortamları genel sağlığın sürdürülebilir olması için son derece önemli bir detaydır.
Gündelik ev temizliğinin yanı sıra bir de yılda birkaç sefer yapılan derinlemesine temizlik sırasında gözle görülmeyen mikroorganizmaları da etkisiz hale getirmek mümkündür.
Kıyafetlere zarar veren ve ciltte reaksiyona sebep olabilen kenelerin yanı sıra ev tozu akarları da sıkıntı yaratabilmektedir. Bu yazıda alerjiye neden olan ev tozu akarları ile nasıl mücadele etmeniz gerektiğinin ipuçlarını bulabilirsiniz.
Ev Tozu Akarları Nedir?
Evlerde periyodik olarak yapılan derinlemesine temizlikte gözle görülmeyen mikroorganizmalarla mücadele etmek de mümkündür. Ev tozu akarları da bunlardan biridir. Eklem bacaklılar ailesinden olan ev tozu akarları mikroskopla görülebilecek kadar küçük canlılardır.
Hijyenik bir ortam sağlamak için özellikle belli alanlarda yoğunlaşan bakteri ve mikropların yanı sıra bir de yine gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu ev tozu akarları da etkisiz hale getirilmelidir. Sıcak ve nemli ortamları seven akarlar insanların deri döküntüleri ile beslenirler ve çoğalırlar.
Ev Akarları Nasıl Temizlenir?
Akarları tamamen ortadan kaldırmak ve yok etmek tam anlamıyla mümkün olmasa da en azından bunlardan korunabilmek için birtakım önlemler ve çözüm önerileri sıralanabilir. Gelin onların neler olduğuna bir bakalım.
•Evinizi mevsim ne olursa olsun, mümkün olduğunca sık sık havalandırın. Evde nem oranı yüzde 50’nin altına indiğinde ev akarları yaşayamaz. Kuru bir ortam ve temiz hava bu yüzden çok önemlidir.
•Özellikle yatak odasında çarşaf takımları, yastık kılıfları ve halılar üzerinde tutunan akarları etkisiz hale getirmek için çarşaf ve nevresimleri mutlaka haftada en az 1 sefer değiştirin.
•Zorunlu olmadıkça buhar makinesi kullanmayın.
•Evde sızıntı yapan sıvı kaçağı varsa tamir ettirin.
•Evinizin zeminini haftada en az bir sefer mikrop kırıcı özelliği olan çamaşır suyu ilave edilmiş suyla silerek temizleyebilirsiniz. Pandora Medos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu 5 L etkili ve yoğun formülüyle hem mikroorganizmaların etkisiz hale gelmesini sağlar hem de evinize huzur verici bir temizlik ışıltısı katar.
•Evcil hayvan besliyorsanız dökülen tüylerini her gün ya da en azından gün aşırı elektrikli süpürgeyle vakumlayın.
•Ev tozu akarları daha çok çarşaf, nevresim, yastık, yorgan, halı, kalın perde, koltuk döşemesi gibi yoğun toz tutabilen ortamlarda bulunurlar.
•Kaz tüyü ve kuş tüyü yatak takımı yerine daha antialerjik olanları tercih edin ve bu eşyalarda akar geçirmeyen kılıflar kullanın.
•Özellikle nemin yüksek olduğu yaz aylarında evdeki halıları kaldırabilir ya da halı yerine ince dokulu kilim kullanabilirsiniz.
•Kalın dokulu perdeler yerine ince dokulu tül ve perde ya da stor tercih edebilirsiniz.
•Evde az eşya olması akarlarla ve onların sebep olacağı alerjik durumlarla en iyi mücadele şeklidir. Kitap, biblo ve benzeri eşyaları cam kapaklı dolaplarda muhafaza edebilirsiniz.
•Evinizi haftada en az iki kez emiş gücü yüksek bir elektrikli süpürge ile temizleyin.