Kişisel Hijyende El Temizliğinin Önemi
Genel sağlığın korunması ve hijyenin oluşturulması için ilk adım sayılan el yıkama işlemi için, pek çok bulaşıcı hastalığın yayılımını da durduran ciddi bir önlem diyebiliriz. El yıkama hem bireysel hem de toplumsal anlamda basit, kolay, ucuz ve sağlığı koruma yolunda son derece etkili bir önlemdir.
Kişisel hijyenin toplumsal hijyeni doğrudan etkilediği düşünüldüğünde el hijyeninin önemi de kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Çok sözü geçen hijyen kelimesi, “Hijyen nedir?” sorusunu da bir kez daha akla getiriyor.
Hijyen, sağlıklı ortamın muhafaza edilmesi amacıyla, hastalıklara sebebiyet verebilecek her türlü etmenin engellenmesidir. Bunun en önemli parçası da kişisel temizliktir. “Hijyeni sağlama yolunda çok büyük etkisi olan el yıkama işlemi neden yapılmalı?” ve “El temizliğinin kişisel hijyendeki önemi nedir?” sorularının yanıtı için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Eller Neden Yıkanmalı?
Ellerimiz gündelik yaşamda pek çok yüzeyle ve nesneyle temas eder ve bu sebeple de çok fazla bakteri barındırır. El yıkamanın sağlığı koruma ve hastalıkları önleme konusunda ne kadar önemli bir işlem olduğu çoğunlukla göz ardı edilir.
Oysa su ve sabunla yapılan el yıkama, ihmale gelmeyecek hayati bir husustur. Ellerimiz yoluyla taşınan bakteriler sadece soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklara değil; solunum yolu hastalıkları, hepatit A, Avian Influenza, SARS gibi ciddi risk taşıyan rahatsızlıklara da yol açabilmektedir.
Bilhassa sağlık sektöründe görev yapan kişilerin el hijyeni son derece önemlidir. Yetersiz el hijyeni sebebiyle mikroorganizmaların hızlı şekilde yayılması kaçınılmaz hale gelmektedir. Yeterli ve doğru el hijyeni ile parazitlerin, mantarların ve dışkı yoluyla bulaşan bulaşıcı hastalıkların önlenmesi mümkün olabilmektedir.
Eller Ne Zaman Yıkanmalı?
Gün boyunca çok sayıda yüzeyle ve nesneyle temas eden ellerde sayısız bakteri ürer. Bilhassa Staphylococcus Aureus ve Micrococcus Luteus türü bakteriler cilt gözeneklerinde, çatlaklarda, çiziklerde uzun süre yaşayabilir.
Bu sebeple gün içerisinde eller mutlaka sık sık yıkanmalı yahut dezenfekte edilmelidir.
“Eller ne zaman yıkanmalı?” sorusunun yanıtını ise şöyle verebiliriz:
● Yemek hazırlığından önce
● Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra
● Hasta kişilerle temas etmeden önce ve temas ettikten sonra
● Tuvaletten sonra
● Bebek bezi değiştirdikten sonra
● Sigara içtikten hemen sonra
● Steril eldiven kullanımından önce ve kullanımından sonra
● Kırmızı çiğ et, tavuk eti, balık, yumurta gibi gıdalara dokunduktan sonra
● Hapşırma ve öksürmeden sonra
● Bozuk olduğundan şüphe duyulan gıdalara dokunduktan sonra
● Çöplerle temastan sonra
● Kamuya açık alanlardaki tüm yüzeylere temastan sonra. (Para, telefon, kapı kolları vs)
● Toplu taşıma araçlarındaki tutamaçlara, düğmelere ve koltuk başlarına dokunduktan sonra
● Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanlara dokunduktan sonra eller mutlaka doğru bir şekilde yıkanmalıdır.
Eller Nasıl Yıkanmalı?
Ellerimizi sadece suyla yıkadığımızda tek kirleri uzaklaştırmış oluruz. Yeterli ve gerekli hijyeni sağlayamayız. Bu sebeple el hijyeninde suyla birlikte sabun da kullanmak elzemdir. Burada amaç enfeksiyona sebebiyet veren mikroorganizmaların uzaklaştırılmasıdır.
Kalabalık ortamlarda kullanılan katı el sabunlarının, kullanım sonrası temizliği konusunda her zaman hassas davranılmadığı için toplu yerlerde el temizliği için sıvı sabunların kullanımı tercih edilmelidir.
Etkili bir el hijyeni için Adonis Endüstriyel Temizlik Ürünleri ailesinin Kişisel Hijyen El Yıkama Ürünleri ile sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz.
Etkin bir el hijyeni için ellerin nasıl yıkandığı da önem arz etmektedir. Bu da doğru el yıkama tekniği ile mümkündür. Sadece 30 saniye sürecek bir el yıkama işlemi ile bulaşıcı hastalıkların önlenmesi konusunda önemli bir adım atılabilir.
Bu da hem kişisel hem de toplum sağlığının korunması için son derece önemli bir husustur.
İşte bu doğrultuda “Eller nasıl yıkanmalı?” sorusunun yanıtı:
● Ellerinizi dayanabileceğiniz sıcaklıktaki suyla ıslatın ve bir miktar sabun alıp, ellerinizin her tarafına dağıtarak köpürtün.
● Ellerinizle birlikte bileklerinizi, parmak araları ve tırnak içlerinizi en az 30 saniye boyunca ovalayın.
● Ellerinizi suyla iyice durulayın.
● Tek kullanımlık kağıt havlular ile ellerinizi kurulayın.
● Yıkama işleminden sonra ellerde oluşması muhtemel kuruluk ve hassasiyeti önlemek için uygun bir nemlendirici kullanabilirsiniz.
Doğru el yıkama alışkanlığını edinerek pek çok bulaşıcı hastalığı önlemiş ve böylelikle toplum sağlığını da korumuş oluruz.