Yemekleri Doğru Saklama Yöntemleri Nelerdir?
Besinlerin doğru yöntemlerle saklanması hem uzun ömürlü olmaları için gerekli hem de taze kalacakları için sağlık açısından risk oluşturmamalarını sağlar. Besinlerin satın alınma aşamasından, pişirilme ve muhafaza edilme aşamalarına kadar doğru bir süreçte yönetilmesi gerekir. Böylece hem gıda israfının önüne geçilmiş hem de her şey zamanında ve taze taze tüketilmiş olur.
Her şeyden önce, bozulmuş veya bozulduğundan şüphe edilen gıdaları bekletmeden atmak en doğru yol olacaktır. Bu gıdaları açık olarak değil, çöpte hayvanların da ulaşamayacağı şekilde sararak atmak en iyisidir.
Yiyecek ve içecek alışverişinde paketli ürünlerin üzerinde yazan son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmelidir.
Peki besinleri doğru saklama yöntemleri nelerdir, doğru saklama yöntemleri ile gıda ömrü uzatılır mı? Gelin daha detaylı bakalım.
Pişmiş Yemekler Nasıl Muhafaza Edilmeli?
Yeni pişmiş ya da ısıtılmış sıcak yemekler dolaba hemen konmamalı, oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir. Pişmiş yemekler buzdolabına ağzı açık şekilde konulmamalı ve diğer yiyeceklerle kokularının karışmasını önlemek için birbirinden uzak tutulmalıdır. Yiyecek kokularının birbirine karışması onların daha çabuk bozulmalarına zemin hazırlar.
Besinleri doğru saklama yöntemleri ile ev ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlanabilir.
Süt ve süt ürünlerini buzdolabının en üst rafına, pişmiş yemekleri ve salataları bir alt rafa, çiğ haldeki tavuk, balık ve kırmızı etleri de daha alt rafa ve mutlaka ağzı kapatılmış halde koymak gerekir.
Yiyeceklerin saklandığı kapların mümkünce cam olmasına özen gösterilmelidir.
Çiğ sebze ve meyveler dolabın sebzelik kısmında saklanmalıdır. Bu şekilde sebze ve meyvelerin tazelikleri daha uzun süre muhafaza edilecektir.
Süt buzdolabının iç raflarında derin kısımlarda muhafaza edilmelidir. Çünkü dolap kapağında saklanan gıdalar, kapak her açıldıkça havayla temas edeceğinden daha hızlı bozulur. Sütler de, kutusu açıldıktan sonra en fazla 3 gün içinde tüketilmelidir.
Gıdaların buzdolabında kalma sürelerini iyi bilmek ve süresi geçen besinleri mutlaka atmak gerekir.
Hazır çorba, sebzeli çeşni, puding ve benzeri paketli ürünler hiç açılmadan uzunca bir süre tazeliklerini muhafaza edebilir ancak bunların da son kullanma tarihleri mutlaka takip edilmelidir.
Dondurmalar dolabın derin dondurucu kısmında 2 ila 4 ay süreyle kalabilir.
Tereyağını havayla teması kesilecek şekilde streç filme sararak buzdolabında 1 ay, derin dondurucu kısmında ise 6 ay muhafaza edebilirsiniz.
Eski kaşar, İzmir tulumu, mihaliç, hellim, ezine gibi sert peynirleri yine havayla teması kesilecek şekilde sıkı bir şekilde sararak buzdolabında 1 aya yakın bir süre muhafaza etmek mümkündür.
Küflenen peynirlerin sadece küflü kısmını bıçakla keserek çıkardıktan sonra yiyebilirsiniz.
Deniz mahsullerini en fazla 2 gün içinde tüketmelisiniz.
Meyve ve Sebzeler Uzun Süre Nasıl Korunur?
Meyve ve sebzeler yenmeden veya pişirilmeden hemen önce yıkanmalıdır. Önceden yıkanıp bekletilen sebze ve meyveler daha hızlı çürürler.
Meyve ve sebzeleri birbirine temas edecek şekilde muhafaza etmeyin. Bu onların daha çabuk çürümesine neden olur.
Domates, patates, soğan, sarımsak gibi sebzelerin buzdolabında saklanması uygun değildir. Bu sebzeleri hava ile temas eden kaplarda ve güneş ışığı görmeyecek şekilde saklamak gerekir.
Muzu alır almaz tüketmeyecekseniz buzdolabında saklayabilirsiniz.
Son derece nazik ve çabuk pörsüyen bir sebze olan mantarı kapalı kaplar içinde tutmak nemlenerek pörsümesine yol açar. Bunun için mantarları kağıt torbaya koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
Çiğ kırmızı et buzdolabında 3-4 gün, derin dondurucuda ise 6 ila 12 ay kalabilir.
Salam, sosis gibi şarküteri etleri, paket açıldıktan sonra 5 gün, füme edilmiş etlerse 1 hafta kadar dayanabilir.
Kıymayı hemen tüketmeyecekseniz kavurup küçük porsiyonlar halinde derin dondurucuda bekletebilirsiniz.
Yumurtayı buzdolabında kendi kabı içinde 3 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz.